Wroetende voeten in de aarde (2021)

Iedere levensovertuiging, subcultuur en groepen mensen hebben te maken met vooroordelen, zo ook de natuurreligie van het hekszijn. We zijn als kuddedieren geneigd om snel te oordelen over een onbekend persoon, maar wat als het onbekende persoon jou zo veel kan leren over het leven en over jezelf? Niet oordelen met de verhalen die je over het onbekende persoon hoort, maar luister door te voelen met je lichaam. Leer elkaar kennen. Wees lief voor elkaar en sta open voor elkaar.

Margarita, Appelscha, 2021

Elfde generatie heks van haar familielijn. 

Voelen met je lichaam. Voor Margarita is het heks zijn een levenswijze, waarbij je luistert naar je omgeving en bovenal naar je eigen lichaam. Het zit juist in de kleine dingen van het leven vertelde ze mij. De kleine geluiden om je heen die jou doen aarden met je omgeving of de lichte bries die je de goede kant op drukt. Maar luister altijd naar wat moeder aarde je aanreikt. 

Voelen met je lichaam en vertrouwen op je lichaam is essentieel en misschien moeten we daar meer op gaan vertrouwen.

Iedere foto die ik van Margarita en haar leven heb gemaakt kan worden gezien als een puzzelstukje, waar je pas het geheel ziet als je alle beelden hebt gezien en het ‘hele verhaal’ kent. Ik heb bij het maken van de foto’s gekeken naar kleine elementen uit het leven van Margarita en de levensovertuiging om zo bij elke foto een stukje inzicht te geven in wat de levensovertuiging eigenlijk inhoudt.