Met zwaailichten aan op tour.

Wijkagent Weststellingwerf Oost, juni 2021

Even heel eerlijk, weet jij wie de wijkagent bij jou in het dorp of wijk is? Ik wist het namelijk niet, totdat iemand mij het idee bracht om een fotoserie te maken over een wijkagent. Helaas kon ik niet meelopen met de wijkagent van waar ik zelf woon, maar ik mocht wel met de wijkagent van een andere regio in Friesland.

Voor mij was het beroep wijkagent een vaag beroep waarin een politieagent de taak had om op een ‘wijk’ te passen, maar inhoudelijk wist ik er vrij weinig van.

Een wijkagent is eigenlijk een meester of juf op een basisschool.

De wijkagent is het eerste aanspreekpunt indien er problemen in een dorp of wijk zijn.

De wijkagent gaat in gesprek met de jongeren in een dorp of wijk om hen te leren kennen.

De wijkagent treed op als het nodig is.

De wijkagent is de meester of juf die iedereen op school kent en begroet.

Tenminste, dat laatste is de bedoeling, maar dit is in de meeste gevallen nog niet het geval.


Eric is sinds halverwege vorig jaar wijkagent van Weststellingwerf Oost, een grote regio met veel kleine dorpen en gehuchten. In een politiebus haalt hij mij ’s ochtends op voor mijn huis. Ik vond het nog spannend ook, want ik heb nog nooit te maken hoeven hebben met politie, laat staan in een politiebus te zitten. Van te voren dacht ik dat een politiebus extreem uitgerust was met allemaal buitenaardse toeters en bellen, maar de bus blijkt er verrassend genoeg uit te zien als een ‘normale’ Volkswagen Transporter. Wel kreeg ik een rondleiding over jawel, de sireneknopjes en de zwaailampen.

Wijkagent Eric probeert in zijn ‘wijk’ zo veel mogelijk op straat te zijn om zichtbaarheid te creëren, zodat de inwoners van de wijk hun wijkagent leren kennen en dus de juf of meester die iedereen kent en begroet. De politiebus is als het ware zijn kantoor. Wel merkt hij dat steeds meer inwoners hem ook zo gaan zien en dat is natuurlijk een hele goede ontwikkeling.

Gedurende de dag hebben we veel door zijn gebied gereden om langs inwoners te rijden en te vragen hoe het met hen ging en of ze nog hulp nodig hadden bij bepaalde zaken. Ook ben ik mede speurneus geweest bij een milieudelict. Tijdens het rijden door de regio hebben we het veel gehad over de hedendaagse problematiek in de wijk en hieruit kan ik opmaken dat een wijkagent veel meer is dan alleen een politieagent.

Een wijkagent is een pedagoog.

Een wijkagent is een mediator.

Een wijkagent is een maatschappelijk werker.

Een wijkagent is de schakel tussen inwoner en de politie.

Een wijkagent is politieagent.

Een wijkagent is dus een juf of meester van de basisschool, alleen dan voor iets wat andere problemen.


Dus nog een keer de vraag: Wie is jouw wijkagent?

© Anna den Broeder


62 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven